2010. december 28., kedd

MOME 5/2/1 Nyaralótelep - Tervezési program



Tervezési program

Az evezős sportok (kajak, kenu, evezés) egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ugyanakkor fokozatosan kiszorulnak a Római partról. A Lupasziget újra az evezős élet egyik központja lehetne (mint a ’30-as években). Olyan nyaralótelep tervezését tűztem ki célul, amely a vízi sportolók állandó vagy időszakos/bérelhető nyaralóit adná, ezzel új alternatívát nyújtana csoportos üdülési formára. A sportolók szezonálisan, jobbára tavasztól őszig használnák az üdülőtelepet. A házak lehetnek ebben a helyzetben kissé spártaiabbak, szűkösebbek. A hálókabinok, amelyek egyenként 2-3 fő elhelyezését biztosítanák, olyan közös alapszerkezetre ülnének, amely fokozatosan bővítető lenne. A kabinok között közös teraszrendszer alakulna ki. Már a tervezés korai fázisában előbukkant az a kép, hogy a kabinok egymáshoz közel, egy szinten helyezkednek el és bizonyos funkciók közös használatúak.
kajakosok a Lupaszigetnél

korai rajz

funkciók

teraszrendszer

A lupasziget beépítése igen sűrű. Ugyanakkor, az utóbbi évtizedekben a keleti oldalon néhol 50 méter széles feltöltést épített a Duna. Így a keleti házak elvesztették a közvetlen vízi kapcsolatukat és teljesen más kontextusba kerültek. A kezdeti, szövetbe illesztési kísérletek után a feltöltött részre tettem le a voksom. A terület átlagosan 1-2 méterrel mélyebben fekszik, mint a sziget normál pontjai. Az itt kinőtt fák már megerősödtek.

feltöltés+Kozma-ház

keleti part

a feltöltés télen

a feltöltés tavasszal

Egy társas üdülő közössége a nevezett, telek mögötti területet teljesen feltöltötte és használatba vette. Ezután két, csehszlovák faházat helyeztek el az alapokra, közvetlenül a vízparton. Nem zavarják a kilátást. Ugyanakkor ezek a típusházak nem valók ide, lebonthatóak. Ez a helyzet adta meg a végső lökést, hogy a feltöltött szakaszra igenis lehet építeni! Ide kerülhetne a nyaralótelep első üteme. A hangsúly az önmérsékleten van. Az új helyzetben is maradt az alapstruktúra, melynek szellemiségét a bővítések is tovább tudják vinni.
faházak a közösség által feltöltött részen- tervezési helyszín


inspirációs rajzok a feltöltésről

helyszínrajz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése